Symptomer

Det eneste symptomet på nattblindhet er problemer med å se i mørket. Det er mer sannsynlig at du opplever nattblindhet når øynene dine går fra et lyst miljø til et område med lite lys, for eksempel når du forlater en solrik vei for å gå inn i en bygning som er svakt belyst. 

Du vil sannsynligvis også få problemer når du kjører om natten på grunn av den periodiske lysstyrken til frontlykter og gatelys mot mørket. 

Årsaker til nattblindhet

Eldre voksne har større risiko for å utvikle grå stær. Det er derfor mer sannsynlig at de utvikler nattblindhet på grunn av grå stær enn barn eller unge voksne. 

I sjeldne tilfeller kan vitamin A-mangel også føre til nattblindhet. Dette gjelder spesielt i deler av verden der det er en mangel på vitaminer og mineraler i kostholdet. Vitamin A, også kalt retinol, spiller en rolle i å forvandle nerveimpulser til bilder i netthinnen. Netthinnen er et lysfølsomt område på baksiden av øyet. 

Personer som har bukspyttkjertelsvikt, har problemer med å absorbere fett og har større risiko for å få vitamin A-mangel fordi vitamin A er fettløselig. Dette setter dem i større risiko for å utvikle nattblindhet. 

Videre har personer som har høyt blodsukker eller diabetes også en høyere risiko for å utvikle øyesykdommer, som grå stær. 

Visse øyesykdommer kan forårsake nattblindhet, og det inkluderer:

- Nærsynthet (myopi) 

- Grå stær eller uklarhet i øyet 

- Retinitis pigmentosa, som oppstår når mørkt pigment samler seg i netthinnen og skaper tunnelsyn 

- Usher syndrom, en genetisk tilstand som påvirker både hørsel og syn 

Nattsyn briller

Når du kjører om natten blir øynene sakte vant til mørket, og etter 15-20 minutter vil du ha best mulig nattsyn. På det tidspunktet vil lyset til motsatte sjåfører virke veldig skarpt og irriterende siden øynene ikke er klare for det intense lyset. Etter møtet med møtende bil vil det ta litt tid igjen for å gjenopprette nattsynet. 

Enkelte briller kan redusere gjenskinn fra andre biler og fremheve veikontraster. 

Du kan bestille time hos Specsavers hvis du føler du lider av nattblindhet. Med en sjekk kan du finne ut om det er noe som kan hjelpe deg å lindre de plagene symptomene fører med seg.