Er det farlig å ha tics i øyet?

Det er ikke farlig å ha tics i øyet, men det kan oppleves som svært irriterende. Tics som forekommer i forbindelse med blunking oppstår hos barn i alderen 4-6 år. I de fleste tilfeller stopper tilstanden før fylte 18 år, men det kan i sjeldne tilfeller fortsette til voksen alder. Antall tics kan variere. Mens noen opplever tics i perioder, opplever andre at det skjer regelmessig. Tics kan være arvelig, og det er derfor vanlig at flere i samme familie kan ha tics.  

Opplever du sammentrekninger i øyelokkene, trenger du ikke å bekymre deg – det er ufarlig. Det kan være både større og mindre bevegelser (vibrering) i øyelokkene. Noen ganger legger du ikke merke til dem mens andre ganger oppleves de som større og ukontrollerte. 

Mange kan tror at det å ha tics betyr at man har Tourettes syndrom. Det behøver ikke å stemme. 

Mindre tics i f.eks. øynene, kalles for muskel tics. Du kan oppleve tics i perioder uten at det er Tourettes syndrom. Tourettes syndrom kan være aktuell hvis du opplever både lyder og bevegelser i mer enn ett år.  

Hva forårsaker tics i øyet?

Det kan være flere årsaker til hvorfor man opplever tics i øyet. De vanligste faktorene er stress, tretthet og et stort koffeininntak. Når du er stresset er kroppen din full av adrenalin, noe som kan føre til at musklene trekker seg sammen. Derfor kan man oppleve sammentrekninger i øyet ved mye stress.  

Tretthet og søvnmangel kan også føre til tics i øynene. Hvis du ser for mye på skjerm kan det føre til tretthet i øynene. Øyet prøver å signalisere at den trenger hvile. Et stort koffeininntak kan også føre til tics. Dette fordi den stimulerende effekten av koffein sender signaler til muskelfibrene for å trekke seg sammen. Nedsatt syn kan også være en årsak til tics i øynene.  

Hvordan behandles tics?

Hvis tics forekommer sjeldent og ikke er en stor plage er det ikke nødvendig med behandling. Ikke bli engstelig hvis barnet ditt har tics. Barnet kan ikke kontrollere bevegelsene og kan heller ikke stoppe dem. I mange tilfeller forsvinner tics over tid.  

Bruker du mye skjerm i løpet av en dag vil det være lurt å ta pauser. Det anbefales å se vekk fra skjermen hvert 10-15 minutt. Pass også på å få nok søvn slik at du unngår tretthet i øynene. 

Hvis sammentrekninger oppstår over lengre tid og blir hyppigere er det nødvendig å oppsøke lege. Legen kan finne årsaken til irritasjonen i øynene. Hvis du opplever synsproblemer kan legen henvise deg til en øyelege. Du kan også bestille en synsundersøkelse hos din lokale optiker.